Enter Marise

Of hoe het allemaal begon…

Het is maandagochtend en ik voel leeg. Net als het huis en mijn agenda vandaag.
Ik hoef alleen de kinderen straks van school te halen en te zorgen dat er rond een uur of zeven eten op tafel staat. Verveeld klap ik mijn laptop open om op de sociale media te bekijken wat anderen beleven. Ooit had ik een carrière, nu doe  ik een online cursus Chinees om überhaupt een doel te hebben.  Menigeen zou zich tevreden nestelen in mijn rol, maar voor mij is het beklemmend. Het is moeilijk om een pension voor 4 (+ hond) in de lucht te houden en daarnaast de energie en ruimte te vinden om ondernemer te zijn.  Het lukt me niet, ik ben een ‘hobby zzp-er’ geworden en baal daar enorm van. Mijn loopbaan heeft behoorlijk wat wendingen gekend en is nooit echt van de grond gekomen.  Ik ben neerlandica maar voel me niet thuis in het academische wereldje en ben te slecht met kinderen om voor de klas te staan.  Ik heb onderzoek gedaan naar de invloed van internet op de ontwikkeling van taal maar daar verdien je niets mee en de fondsen zijn opgedroogd.  Ik heb bij een aantal tekstbureaus  gewerkt maar ben telkens gedesillusioneerd vertrokken. De laatste keer nu ruim een jaar geleden. Sander zat toen al hoog in de boom bij de bank en wilde daar blijven. Ik kon, met dank aan zijn salaris, kiezen voor het onzekere bestaan als zelfstandige. Hij verwachtte wel dat ik  Chef ‘Huishouden en Gezin’ zou worden en aangezien ik dat toch al was, leek het me een ideale overeenkomst.

In de praktijk pakte het anders uit, ik heb net genoeg opdrachten om niet op te geven en ik doe mijn huisklusjes met zoveel tegenzin dat ik er een dagtaak aan heb. De verveling slaat toe en mijn opties voelen beperkt. Ik kan depressief worden, aan de drank gaan, fanatiek sporten en superfit worden of ik ga op zoek naar een minnaar. Misschien kan het zelfs wel allemaal tegelijk maar vooral dat laatste klinkt aantrekkelijk.
De website Secret Love zit in mijn hoofd als een plaat die blijft hangen.
Wat gaat er fout als ik gewoon even ga kijken? Niets toch.

Ik tik het webadres in en beland in het voorportaal van de grootste vreemdgangersclub van Nederland, ‘Site voor vreemdgaan en dates, ontmoet mannen en vrouwen. Meld je nu gratis aan’. Het oogt onschuldig als een romantische film, heel laagdrempelig en ik heb al doorgeklikt. De stapjes zijn zo klein dat ik niet in de gaten heb dat het grote afglijden hier begint. Het invullen van mijn naam is het eerste obstakel. Ik kan hier niet als mezelf naar binnen, ik heb een schuilnaam nodig. Carte blanche, mijn fantasie slaat op hol. Hoe wil ik heten, wie wil ik zijn? Ik neem even pauze, een laatste moment om dit te stoppen.

Tijdens het vouwen van de was probeer ik de kluwen in mijn hoofd te ontrafelen. Ik weet dat Secret Love allerminst een gewone datingsite is. Geen onschuldige, zoekende singles die elkaar met een beetje mazzel vinden en dan  lang en gelukkig leven. Dit is andersom; mensen met een lang en gelukkig leven, die zich wel weer eens single willen voelen. Ik sta op de drempel van deze verboden wereld en popel om naar binnen te stappen. Ga ik mijn huwelijk op het spel zetten? Ja, ik ga dat doen. De verleidster in mij komt naar boven, ze heeft verstopt gezeten maar is nog springlevend.

Ik kruip weer achter de laptop en de site zuigt me naar binnen. Er dwarrelen een aantal namen door mijn hoofd en intuïtief kies ik voor ‘Marise’. Zo heet de hoofdpersoon in een serie die ik volg, het klinkt zwoel en heeft een deel van mijn eigen naam.  Ik heb ook een achternaam nodig en denk meteen ‘van der Boom’. Ik hou van bomen, al had ‘van den Berg’ om diezelfde reden ook gekund. Ik maak voor Marise een eigen mailadres en kan verder. Er volgt een lijst met aanvinkvragen over eigen en gewenste lichaamskenmerken, eigenschappen, hobby’s en zelfs over de beoogde relatie en seks. Voor 1 keer of vaker? Dominant? Bischierig? Rollenspel?
Bijzonder expliciet maar door de standaardisatie van de antwoorden weer heel alledaags. Ik weet niet goed wat te kiezen dus besluit een vinkje te zetten bij ‘alles’.Ruimte voor wat eigen tekst is er gelukkig ook. Ik houd het kort en schrijf dat ik weer tintelingen tussen mijn dijen wil voelen. Voor de aankleding doe ik een fotootje erbij.  Ik knip een mooie in zwarte cocktailjurk ergens boven de knie af en zet mijn onderbenen met pumps bij het profiel. Goedkeurend bekijk ik het resultaat en leun achterover.

In de tuin wordt het al lente en ik zie een merel rondhupsen met een takje in zijn bek.
‘Als een vogel zo vrij’, mompel ik.
Er trekt een rilling langs mijn ruggengraat, zelfs met kippenvel op mijn armen.
Ik wil niet langer wachten, slaak een diepe zucht en druk op ‘verzenden’.
‘Welkom bij SL, uw profiel is geplaatst.’
Ik ben binnen.

 

Een gedachte over “Enter Marise

  1. And so it begins… Wat daarna komt is alleen heel anders afhankelijk of je vrouw of man bent, overweldigend of confronterend, maar uiteindelijk wordt voor beide enerverend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s